Éjszakai bűnözések

2013.01.08 02:25

 

Mielőtt bárki félreértené, nem a bankrablásra és nem is a gyorsulási versenyekre foglak buzdítani Titeket. Néhány receptötlettel próbálok majd segíteni az esti falási rohamok elviselhetőbbé tételéhez.

 

/sites/biotechshop/documents/news/_extra/1247/o_iStock_000005112372Small_20121031123255.jpgAzt az elméletet már rég elvetettük, hogy este 6 után nem szabad enni. Nem hogy nem szabad, de kell is, csak nem mindegy, hogy mit. Azt tudni kell, hogy a fehérjék nem csak az izmoknak, hanem az enzim-, a hormon-, az ideg- és az immunrendszernek is az alapelemei.  Ha a szervezet hosszabb ideig nem jut fehérjékhez, akkor értelemszerűen az élettani szempontból kevésbé fontosabb izomzatból fogja elvonni a fehérjét, hogy az előbbi rendszereket kárpótolni tudja. Ezért is szükséges többször kisebb adagokat enni napközben, illetve fehérjedús étellel kezdeni és zárni a napot. Este viszont már kerüljük a szénhidrátokat, nehéz ételeket, hiszen éjszaka nem mozgunk annyit, nem fogjuk ledolgozni.

Ezek tudatában mit is érdemes este fogyasztani?

A legegyszerűbb, készíteni friss zöldségekből salátát, amihez szinte bármilyen fehérjeforrás illik, natúr csirke, natúr tengeri hal, tonhalkonzerv, light mozzarella, főtt tojás, vagy tojásrántotta.

Kedvenc salátám összetevői: uborka, paradicsom, fejes (vagy jég) saláta, almaecet és egy csepp édesítőszer. Sózni nem is szoktam. Főleg ilyen meleg nyári estéken nagyon jól esik egy hideg saláta. De ínyencek készíthetnek mediterrán salátát is, a fenti összetevőkkel, plusz egy avokádóval és garnélarákkal.

Salátát készíthetünk más zöldségekből is. Például én nagyon szeretem a tojásos répasalátát. A répát lereszelem, öntök hozzá egy nagyon kevés citromlevelet, sózom, jól illik hozzá a mandula is és főtt tojással tálalom (a sárgájával azért mértékkel bánjunk).

De maradva a zöldségeknél, egy tojásos lecsó (a zsírok használatát kerüljük) is remek vacsora lehet. Főleg, ha csirkemell mellé esszük. Lecsót készíthetünk hagyományos módon paradicsomból és paprikából, de megspékelhetjük például cukkinival, vagy padlizsánnal is. És ha már a padlizsánnál tartunk, mit szólnátok egy csirkemellel, zöldségekkel töltött padlizsánhoz?


/sites/biotechshop/documents/news/_extra/1247/o_Fotolia_1293015_S_20121031123315.jpgZöldségekkel a filmnézéshez elengedhetetlenrágcsálnivalót is helyettesíthetjük. Natúr, zsírszegény joghurt és fokhagyma keverékéből készíthetünk mártogatóst, amibe a csíkokra vágott répát, uborkát, zellert tunkolhatjuk.

Estére a túró is kiváló fehérjeforrás, hiszen kazeint tartalmaz, ami köztudottan lassú felszívódású fehérje, így egész éjjel táplálja a szervezetet. Önmagában a túró nem túl ízletes, de ezen könnyű segíteni. Tehetünk hozzá egy adag Ultra Loss Shake-et (kevés vízzel hígítsuk fel, így krémtúró állaga lesz), vagy egy csepp fahéjat kevés édesítőszerrel. Számomra ez megunhatatlan. Illetve szoktam még Boleroval (boltban kapható cukormentes italpor) is ízesíteni. Ez persze nem a legjobb megoldás, de nem kell belőle sok (tényleg csak egy csipetnyi, különben nagyon erőteljes íze lesz) és az édesség iránti vágyat gyorsan elnyomja. Ezek a túrós ételek akár desszertnek is tökéletesek. De figyeljünk arra, hogy zsírszegény/sovány túrót vegyünk!

Végül, ha valaki édességre vágyik: proteinfagyi. Csak egy kicsit előrelátónak kell lenni.  Egy kis tálkában egy adag fehérjeport (pl. Ultra Loss) kb. fél dl vízzel elkeverek, az a jó, ha sűrű, pudingszerű állaga lesz, és hozzáragad a kanálhoz. A tálkát bedobom a fagyasztóba és fél-1 órát pihentetem. Ha kevés ideig hagyod bent, akkor inkább pudingszerű lesz, ha túl sokáig, akkor teljesen megfagy, de semmi gond, mert pár perc alatt felolvad. Ugyanezt megpróbálhatjuk natúr joghurt és fehérje keverékével is.

Szoktam még zabpelyhes sütiket is készíteni. A legutolsó verzióban 100 g túróhoz 100 g zabpelyhet, 1 adag fehérjét és 1 tojást kevertem. Muffinsütőbe kiadagoltam és alacsony fokozaton 20-30 percig sütöttem. Ennyi hozzávalóból kb. 5 kisebb süti jön ki. 1 sütiben kb. 15 g szénhidrát van, ennyi még bele is fér az esti nasiba.

 

—————

Vissza